Thursday, 8 November 2012

Rumput karpet n mutiara bahagian UTARA semenanjung

Kami dari BEcom Enterprise. Antara Salah Satu Biness kami yang Hot Sekarang benda ni lah  Rumput Karpet Philiphine & Rumput Mutiara . Semaian Kami Berpusat Di Bukit Mertajam, Peneng. Actually Kami bukan dari NESERY, pihak kami adalah PEMBORONG dari semaian BEcom Enterprise. So kami aktif di bahagian UTARA Sebab kalau korang search untuk khidmat landskap n rumput2 nie mostly area selatan.Kalau ada yang Berminat atau sebarang pertanyaan boleh terus call Akmal(0105649495) or my partner Zulkiefly(0134362848).

Antara perkhidmatan Kami dalam bidang ini :
  1. penjualan secara borong
  2. perkhidmatan penanaman
  3. perkhidmatan landskap
  4. penghantaran 
  5. nasihat serta tunjuk ajar penanaman percuma setelah menjadi customers kami(bagi yang ingin menanam sendiri mahupun penanaman dari pihak kami) 

Now harga kami dari Semaian BEcom Enterprise :

Rumput Karpet Philipine = (2 kaki kali 1 kaki)persegi == RM2.40
Rumput Mutiara = (2 kaki kali 1 kaki) == RM2.40
* Harga boleh adjust lagi depend kuantiti
*kos penghantaran tidak termasuk
*khidmat penanaman tidak termasuk



Rumput  Philipine
Jenis Philipine memang senang nak tanam dan senang penjagaannya.




Cara tanam: sebaik-baiknya tutup rapat semua kawasan dengan kepingan rumput yang dibeli. Jadi, tak perlulah nak tunggu lama untuk rumput tu membiak dan menjalar untuk memenuhi seluruh kawasan. Pada peringkat awal kenalah siram dengan jumlah air yang secukupnya agar ia tidak layu dan mati.




















Rumput mutiara
Rumput mutiara memang cantik dan tidak perlu dipotong kerana ia sentiasa pendek tetapi penjagaannya agak cerewet. Air dan baja mesti mencukupi agar ia terus subur dan hijau.




JUst wanna Share yuhuuuuu...


Persediaan sebelum menanam rumput:

ratakan dahulu tanah, buang benda-benda yang merbahaya seperti sisa-sisa binaan yang lazimnya dibuang oleh kontraktor binaan. Cara yang terbaik ialah korek dahulu kira-kira setengah kaki dalam dan masukkan tanah baru. Lepas tu tutup dengan pasir halus dan sembur dengan racun rumpai yang dicampur dengan serbuk racun benih cambah. Tujuannya ialah untuk membunuh benih-benih rumput liar yang kita tidak kehendaki. Kalau tak, rumput liar akan tumbuh lebih cepat dari rumput hiasan kita. Kemudian letak kepingan rumput. Pastikan air sentiasa mencukupi terutama sebelah petang kerana ketika itu cuaca lebih panas dan kering. Setelah rumput hidup iaitu setelah daunnya mula menghijau jangan lupa tabur baja.. tanyalah kedai baja tentang jenis baja yang sesuai digunakan.

Philipine Grass ni memang mudah dijaga. Kalau rumput ni dah hidup kadang-kadang sampai 3 hari tak siram pun ok lagi. Saiznya pula tak akan menjadi terlalu panjang..Apa yang perlu diambil perhatian ialah rumput-rumput liar yang tumbuh dicelah-celahnya, kita kena cabut sendiri rumput-rumput liar ni agar ia sentiasa kelihatan cantik dan menarik. Selamat Mencuba!!










No comments:

Post a Comment

Post a Comment